fredag 20. februar 2009

SOKKER


LUBBER / LODDER / RAGGER /LÆSTA / SOKKER
Når vi skal strikke vanlige sokker er det greit å velge et passe tykt garn med forsterkning. Ren ull vil det fort slites hull i. Det finnes mange typer garn, de mest vanlige, og rimeligste synes jeg er i stiveste laget, og velger heller et litt dyrere, slitesterkt garn som er mykt og godt å strikke med. Pt5 sport er eksempel på slikt garn. Det selges i alle fall gjennom Husfliden, men det er en del andre også som forhandler det. Du kan selvfølgelig også bruke Raggegarn, Raggsokken, Treskogarn og lignende, de er bare ikke mine favoritter.
Sokkeoppskrift:
Strikkefasthet: 24m 10cm
Pinner: Strømpepinner 3,5mm på vrangborden, 3mm fra hælen og hele foten.
Legg opp 48 masker (12 masker på 4 pinner)
Strikk 2 rette, 2 vrange 15cm, eller så lang legg som du ønsker.

Hæl:
Hælen strikkes over 24 masker. Trådenden fra opplegget skal være midt bak. Dvs at du skal ta 12 maske fra hver side av denne trående opp på en pinne og begynne på å lage hæl.
1.omgang fra rettsiden: Strikk 23 masker, 1 maske igjen på pinnen, snu
2.omgang: Ta kast som om du skal strikke vrangt, strikk 1 vrang. Du har nå laget et ”maskepar”. Strikk vrangt til du har 1 maske igjen på pinnen, snu.
3.omgang: Kast, strikk neste maske vanlig rett. Du har nå laget et nytt ”maskepar”. Strikk rett til du kommer til ”maskeparet”, snu.
4. omgang: Ta kast som om du skal strikke vrangt, strikk 1 vrang. Du har nå laget et ”maskepar”. Strikk vrangt til du kommer til et ”maskepar”, snu.
5. omgang: Som omg 3
6. omgang: Som omg 4
7. omgang: Fortsett på denne måten til det er 9 uparede masker mellom ”maskeparene”. Det vil du oppleve på vrangsiden. Så skal du begynne fellingen. Det gjør du slik, første gang fra rettsiden

1. Kast, strikk neste maske vanlig rett. Du har nå laget et nytt ”maskepar”. Strikk rett til du kommer til ”maskeparet”, strikk den første masken i paret rett, strikk 2 vridd rett sammen, snu
2. Ta kast som om du skal strikke vrangt, strikk 1 vrang. Du har nå laget et ”maskepar”. Strikk vrangt til du kommer til et ”maskepar”, strikk den første masken i paret vrangt, strikk 2 vrangt sammen, snu
3. Kast, strikk neste maske vanlig rett. Du har nå laget et nytt ”maskepar”. Strikk rett til du kommer til ”maskeparet”, strikk den første masken i paret rett, strikk 3 vridd rett sammen, snu
4. Ta kast som om du skal strikke vrangt, strikk 1 vrang. Du har nå laget et ”maskepar”. Strikk vrangt til du kommer til et ”maskepar”, strikk den første masken i paret vrangt, strikk 3 vrangt sammen, snu
5. Kast, strikk neste maske vanlig rett. Du har nå laget et nytt ”maskepar”. Strikk rett til du kommer til ”maskeparet”, strikk den første masken i paret rett, strikk 3 vridd rett sammen, snu
6. Ta kast som om du skal strikke vrangt, strikk 1 vrang. Du har nå laget et ”maskepar”. Strikk vrangt til du kommer til et ”maskepar”, strikk den første masken i paret vrangt, strikk 3 vrangt sammen, snu
7. Fortsett slik til du ikke har flere masker igjen på sidene. Da skal du ha like mange masker igjen på pinnen som du startet med. Fordel dem på to strikkepinner. Nå er selve hælen ferdig.

Når du har gjort ferdig hælen, er du klar for å ta alle 48 maskene sammen igjen. Men det kan være lurt å plukke opp en eller to masker i overgangen mellom hæl overside på begge sider, første runde. Disse maskene feller du igjen de påfølgende omgangene. Dette gjøres for å unngå hull.

Strikk rundt. Dette blir foten. Når foten er passe lang, dvs at det mangler 3cm på full lengde, skal du starte tåfellinga.

Tåfelling:
*Strikk 2 masker rett sammen, strikk ut pinnen. Gjør dette 1 omgang (4 pinner).
Strikk 1 omgang (4 pinner) rett.*
Gjenta fra * til * til du har 8 masker på hver pinne, da feller du på hver omgang.
Når du har 2 masker igjen på hver pinne klipper du av tråden, syr gjennom maskene to ganger, syr inn i midten og fester tråden på vrangen.

Fest alle tråder.

Strikk den andre sokken lik.


Du kan også velge å strikke hæl på denne måten:
Når arb måler 15 cm strikkes 24m på en pinne til hæl og de siste 24 m (= midt oppå foten) beholdes bare på pinnene til seinere.
Strikk glattstrikk fram og tilbake over hælmaskene i 5½- cm. Nå felles det til hæl slik:
1.p (= retten): Strikk til det gjenstår 6m, ta neste m løst av p, 1 r, løft den løse m over, snu arb.

2.p (= vrangen): Strikk til det gjenstår 6m, ta neste m løst av p, 1 vr, løft den løse m over, snu arb.
3.p (= retten): Strikk til det gjenstår 5m, ta neste m løst av p, 1 r, løft den løse m over, snu arb.
4.p (= vrangen): Strikk til det gjenstår 5m, ta neste m løst av p, 1 vr, løft den løse m over, snu arb.
Fortsett fellingen på samme måte ved å strikke til det gjenstår 1 m mindre før det tas 1 m løst av til det gjenstår 14m på p.
Etter hælfellingen strikkes det opp 13m på hver side av hælen. Da har du 30 masker på undersiden av sokken.

De 30 maskene på undersiden og de 24 m fra oversiden tas sammen. Nå skal du strikke rundt samtidig som du feller i sidene på de pinnene du har mer enn 12 masker på. Du strikker 2 rett sammen i overgangen under/overside på begge sider de 3 første omgangene, så har du 48 masker.

LYKKE TIL!


Når det gjelder det vi kaller "vanlige sokker" finnes det mange gode mønster. Garnstudio har alle sine mønster på alt mellom himmel og jord liggende på nett til fri nedlasting. Også sokkemønster, korte, lange, tjukke, tynne, tofarga, blondemønstrete, osv. Gå inn på Garnstudio, søk på sokker, du får opp rikelig med mønster om du er på lærestadiet.

1 kommentar:

Kikki sa...

Tusen takk for inspirasjon! Har lagt ut linken din på Strikke & Hekle gruppen på facebook, er du der så velkommen skal du være!